Inomhusflyg

Gör en snabbvisit på inomhusflyget i Hortlax. Jobbat en stor del av dagen med att installera radio och motor i den nya kärran Smove. En dubbledäckare förstås. Jag flög fem ackar a sju minuter. Ca 35 minuter. Det var en trevlig upplevelse att flyga denna kärra. Dock så känner jag min lite rostig. Det har varit lite dåligt med flygtränigen den sista tiden och det märks verkligen. Det är alldeles för många väggar och tak i en sporthall... För att inte tala om att det finns ett stort golv. Med en långsam kärra så utmanar man ofta sig själv med att flyga lågt med olika manövrar. Det blir knivegg, inverterat osv. Då kan helt plötsligt golvet flyga upp eller en vägg falla fram och träffa kärran. Lite oberäkneligt det där...

En dag i Skellefteå

Man åkte till Schtaan som de säger i Skellefteå. En dag med vandringar på de många olika affärer och tempel eh, jag menar gallerior och köpcenter som finns. Många har rulltrappor. Ja, alla har nog rulltrappor. Det är bekvämt eftersom man blir så trött av att gå i affärer. Jag tycker alltid att det saknas "mansstolar" på Indiska, H&M, Hennes och allt vad de heter. Dock så är det närmast meditativt att gå omkring hos Clas Ohlson. Gick där två gånger faktiskt. Och stämde träff när jag hade gått färdigt. Där finns det mycket att se på. Mycket som sätter igång tanken och där planer blir smidda. Nu finns det ju ett Clas även här hemma men det som var annorlunda denna dag var tid. Tid att strosa och tid att tänka. Hos Clas.
God buffelunch har ätits så rejält att middag kunde överhoppas. Vänner hat stötts på helt överraskande och vänner har besökts helt planenligt. En bra dag helt enkelt.

Teliabotten

Nu meddelar Telia att de kommer att stänga det fasta telefonnätet för ett 100-tal abonnenter i Överkalix. De har sedan en tid haft så kallat fast mobil men eftersom den nu saknar täckning så stängs det helt enkelt ned. Mobiltelefon finns men även den täckningen är dålig på vissa håll. I stort sett utan telefon alltså.
Jag undrar hur man tänker. Kommunalråd och politiker har gått i taket men jag undrar om det hjälper. Många är helt mållösa speciellt när nu Telias vinst varit betydande. Uppgifterna är hämtade från
NSD

Hänga kött

Det är hög tid att hänga upp kött för torkning. Eller så är det helt rätt tid. Beroende på hur vädret kommer att bli de kommande två-tre veckorna så vet man i efterhand om det var rätt tid. Men nu har jag hängt upp renköttet för torkning. I år så köpte jag allt färdigt. Rökt och saltat från Renomera i Arvidsjaur. Högrev brukar fungera. Tidigare år så har jag saltat in själv och det har fungerat bra. Nu fick jag det rökt också. Blir säkert ännu bättre.

image120

Vårvinterflygdag

En alldeles härlig vindstilla vårvinterdag. Fabriksröken rakt upp och en gul Cub i luften. Stilla tjock vinterluft. Studs och gå i all oändlighet, typ. Daglediga samlades på fältet. Inte många men några. Det snackades och flögs.
Väl hemma ville hunden ut. Det blev sju kilometer. Får se vad ryggen säger efter det. Härligt var det dock att komma ut och även röra på sig.

Ryggläge 4

Denna följetong intresserar nog mest bara mig själv numera...men OK. Vill du läsa så är läget följande. Hos kiropraktorn idag så passade jag på att få två behandlngar till. En nackspärr och en ömmande axel. Det brakar här och det brakar där när han säger; ta ett djupt andetag...och andas ut....då kommer det. Trycket, vridningen och braket. Nu...går det sönder något hinner man tänka men så slappnar man av och inser att rörligheten har ökat. Och det är väl därför det böjs och tänjs och brakar i de olika låsningar som finns. Så ryggläget är rätt OK ändå. Jag har fortfarande svårt att sitta elle rättare sagt komma mig upp från sittande läge men jag rör mig mer och mer smidigt för min ålder... Det bådar gott iaf.
Annars har dagen bestått av olika aktiviteter i ett rätt makligt tempo. Har lött ihop en del ackar som ska till Lasergame som just nu håller på att laddas för att se att de är OK. En kort sväng till inomhusflyget hann jag också med innan det var dags att skjutsa sonen till tåget i Älvsbyn. Klart intressant väg...helt obekant väg för mig eftersom jag reser den varje dag...

Ledig

En ledig dag. Riktigt skönt. Läge att vara rätt om sig, vårda sin rygg osv. Viktigt det där men ack så svårt. Det blir ett återbesök till kiropraktorn. Då får vi se hur man mår efter det... Man brukar vara rätt ledbruten. Innan dess ska jag försöka köra lite traktor. Det är att vårda sig själv. Har ett bilsläp som kamraten med platsbrist på sin tomt har ställt här hemma. Det har snöat över och nu ska jag fösöka dra fram det. Det ryktas om skotertransport för hans del. Och då behöver man ett släp.
Kom just på, av alla detaljer som finns, att jag har en laddare ansluten till traktorns batteri. Och i reklamen för laddaren står det; Connect and forget. Och det har jag verkligen gjort. Den har säkert suttit i minst en vecka. Då får vi se om reklamen håller vad den lovar eller om batteriet har torrkokat...

Storstrand

Hittar två filmer på branden på EFS Storstrand. Lite läskigt att kolla på:
Film 1
Film 2

Hittar också ett nyhetsinslag på TV4 där de åtalade vittnar om varför de tände på:
De två pojkar på 17 och 18 år som erkänt att de anlade branden på EFS kursgård i Öjebyn åtalas nu för mordbrand. Motivet var enligt en av ynglingarna att de "ville kränka kristna".

Verkligen omoget!

Anhörig

Är på anhörigträff ikväll. Mor finns ju på äldreboende. Vi som är där, anhöriga, delar ofta en gemensam smärta. Att på ett sätt förlora den anhörige medan den finns i livet. Sjukdomen påverkar förståndet och gör till slut den anhörige oigenkännlig. Än så länge är vi igenkända men jag vet ju att det kommer en tid när det inte är så. Oro och irrationella handlingar hör till. Gamla saker och händelser dyker upp. Det är som det är. Men det är inte helt lätt när det är som det är. Det som känns bra är att man inte är ensam. Fler delar samma sak och det kan på ett märkligt sätt skapa förståelse och samhörighet. Ingen är stark ensam. Ingen ska behöva vara ensam. Varken anhörig eller äldreboende.

Atlantis har landat

Så har ryndfärjan Atlantis landat. Jag såg det nyss på NASA live. En snygg glidflygning in på den långa landningsbanan. Det såg helt odramatiskt ut. Kul att få se lite av hur det går till. Det jag noterade vad det höga nosläget vid landningen. De är väl tvugna att få ned farten till en mjuk sättning. Om jag minns rätt så sa de att farten vid sättning var 190 miles. Det blir drygt 300 km/t

Atlantis

Sitter och kollar lite på NASAs live TV. Rymdfärjan Atlantis ska landa om några timmar. Kul att se och lyssna på deras interna radiotrafik, lyssna på väderprognoser och de alternativa landningsplaterna. Sidan fungerar bara i Explorer verkar det som.

Ryggläge 3

Det må vara ointressant för en del men väldigt påtagligt för mig själv. Ryggen är inte vad det borde. Kamraten med ständiga ryggskott ringde igår och undrade hur läget var. Eftersom han vet att jag gillar serien The office så undrade han om jag låg helt stilla och ville låna serien på DVD. Eftersom jag nu inte är helt stilla så lät vi det vänta ett tag. Som han sa; det jobbiga med att ha ryggont och se på den serien är ju att man skrattar så mycket...
Det är ju det här med hälsan. Visst vet man och säger det flera gånger att den är viktig. Och man får alltid medhåll. Jo, den är viktig. Men när den inte finns fullt ut så märks den ju liksom mer...
Det är ett elände att kroppen inte vill vara med. Inte just nu i alla fall. Hoppet finns ju och så även tacksamheten att annat är ryggen fungerar. På fredag är det återbesök. Då ska rörligheten i S-leden ökas på nytt. Pengar kostar det också men det kan det ju vara värt. Hälsa kostar...
Sedan kan man ju reflektera över varför just jag ska må bra. Att må bra, gå ned i vikt, träna och ha en perfekt kropp är väl denna tidens mantra. Om du gör så här så blir det så här. För alla är det inte så. Verkligen inte.
Mänga lider i tysthet.
Dem tänker jag på idag.

Ny blogg

Den nya bloggen Team Leifs Hobbys räknare räknar på. Igår hade den 51 unika träffar. Det måste nog anses som rätt OK i denna lilla men stora värld. Bloggen är så ny och ändå verkar många ha hittat dit. Jag gjorde en sökning på Googel och vips, så fanns den där också. Så det finns fler chanser att fler hittar dit. Kul!

Teamblogg

Kolla in teamets nya blogg:
Team Leifs Hobby

Ryggläge 2

Efter en helg i stillhet så kom måndagen med något bättre läge. Jag kan gå. Jag kan röra mig. Men jag ville bli bättre. Så det blev en del tidiga telefonsamtal till någon av stadens naprapater eller kiropraktiker. Det blev en kiropraktiker. Det upptäcktes en sned ryggrad, ett snett bäcken och en svullen disk... Den svullna disken känns inte bra. Det är väl den som känns när jag belastar. Böjer mig eller lyfter ngt. Så jag har fått en övning för att försöka stänga den...typ.
Dumt eller smart nog ska jag försöka jobba imorgon. Tror inte att det skadar. Det som skadar är nog att jag inte tänker mig för. Och tror att jag klarar av att lyfta det jag inte ska lyfta.
Vill inte att det här ska bli en följetong. Men det kanske det kommer att bli. Det blir väl till att lugna ned sig och vänta in det som ska väntas in.

Festival

Kollade mest pliktskyldigast på melodifestivalen deltävling två från Västerås i går kväll. Jag gillade tvillingarna Rongedahl. De hade det de favorittippade Carola och Andreas saknade; glädje. Här finns glimten i ögat, en spjuveraktighet, en distans och en genuint show- och musikkunnande. Den avslappnade distansen går hem i stugorna. Medan Carola håller på att vibrera sönder sin sång så slappnar tvillingarna av med en klockren stämsång i falsett. Visst hamnade Andreas på skuggsidan, något annat var ju inte att vänta. Det var ett starkt bidrag de hade och jag tror mycket väl att de kommer att gå ända till Globen men att tvillingarna kom upp som en dark hourse gillar jag verkligen. Att sedan Sanna gick vidare direkt var ingen överraskning. En blondin med rådjursögon som sjunger om smärta och vemod går hem. Att sedan kvalitén på sången är alldeles lysande gör det inte sämre.

Ryggläget

Ryggläget just nu är mycket av ryggläge. Gårdagen förflöt mycket stilla. Tllbringade dagens mest i soffan tittandes på skidor och uppdataterandes min webb. Alltdi bra att få något gjort. Jag är verkligen inte direkt mobil. Men jag tar mig till toaletten och till köket. Vad mer kan man önska av livet? Det som förgyller tillvaron är min bärbara som nu snyggt vilar i mitt knä. Det underlättar verkligen tillvaron. Synd bara att den går på Vista. Det betyder att en del program helt enkelt inte fungerar. Har läst någonstans att man kan köra XP och Vista parallellt. Då behöver man partitionera hårddisken verkar det som. Vi får se hur det blir med det.
Idag har jag faktiskt kunna vara ute en sväng. Säkert gått en knapp kilometer med smärtor. Det strålar fram och bak, in i ljumsken och och upp över ryggen. Nej, det är inte bra. Går som en krok. Både i sidled och även böjd framåt. Det blir ett telefonsamtal till Pitenapprapaten imorgon. Hoppas de har en akuttid.

Synd om mig

Det är verkligen synd om mig. Jag har ryggskott. Kan inte gå rak. Kan knapp ta mig fram. Kan nästan bara sitta och ligga. Jag vet inte riktigt vad som hänt. Troligen har jag lyft något tungt i mitten av veckan som sen utvecklat sig till något mer. Kände av det lite i onsdags och igår. Men imorse var det helt kört. Mitt största problem var att jag då befann mig i Jäkkvik. I väglöst land med en knapp kilometers skidåkning till bil och väg. Det gjorde det hela inte direkt lättare. Ett tag så blev jag faktiskt rädd. Jag kommer inte att ta mig härifrån. Men det var bara att bita ihop. Så jag packade mina saker och tog med stor möda på mig ryggsäcken och skidorna och började åka. Som en krok  åkte jag. Det gick vägen att komma till vägen...
Så nu är det vila som gäller. Försöker mjuka upp rygen då och då så får vi se. Det jag oroar mig mest över är att det ska vara diskbråck igen. Hade ett för några år sedan och det var inte kul. Vi får se hur det avlöper. 

Volontär

Vi startar en ny utbildning; Volontärlinjen -med internationell inriktning. Här nedan kommer lite info om den. Gissa vem som gjort loggan? Direktlänk HÄR

image119

Linjen består av en grundkurs under höstterminen på heltid. För intresserade erbjuds även en påbyggnadskurs under våren. Den som läser bägge kurserna får ett folkhögskoleomdöme, vilket ger ytterligare en kvotgrupp att konkurrera med till högskola/universitet.

Mycket görs i projektform. Projekten kan vara inriktade mot miljö, mänskliga rättigheter eller bistånd. Under projekttiden kommer ni att få äga budgetansvar och söka sponsorer till det som ni vill utföra. Projekten kommer att fokusera på samarbete och problemlösning.

Ni får en personlig mentor som följer er genom hela utbildningen. Dennes uppgift är att hjälpa till och stötta vid frågor som rör praktikanskaffning, projektarbete, rapporter och personlig utveckling. Med mentorn gör ni upp en individuell plan för er studietid. I den ingår val av det geografiska området, vilken typ av utlandsarbete som ni vill fokusera på (bistånd, miljö och mänskliga rättigheter). I planen ingår även praktikanskaffning och kontakt med berörda organisationer.

I kursen ingår även en fjälltur. Denna finns med för att se hur man fungerar i en isolerad grupp under knappa omständigheter.

Ämnen:

· Psykologi

· Sociologi

· Språk (svenska, engelska och ev. ett nybörjarspråk)

· Historia

· Religion

· Samhällskunskap

· Geografi

· Friskvård, kost och medicin

? Vardagsteknik


Kurskostnad

Undervisningen är gratis. Du betalar för kurslitteratur, studiebesök/resor, serviceavgift samt kost och logi om du vill bo på skolan (läs mer på hemsidan eller ring). Serviceavgiften är 400:- per termin och resor kostar 1 000:- Matkostnader vid resor ingår ej.


Info:

Start 25 augusti
Kontakt: Vivi-Ann Larsson
[email protected]
Ansök på särskild blankett
senast 15 maj
till
Älvsby folkhögskola
942 28 Älvsbyn
Telefon: 0929-723 00


Uppdatering

Startade dagen med ett intensivt pass på min webshop. Upptaderingar låg i sikte. Det handlar om min ambition att ha reservdelar till Xray buggy i lager så långt min leverantör förmår leverera. Så nu har jag lagt upp alla delar i min webshop. Tror det rörde sig om 130 artiklar med bilder och med artikelnummer.
Surfade också in på Xrays webb och hittade bilder och info om den nya Xray buggyn med namnet XB808. Vad jag förstår så ska den ersätta XB8EC.
Under eftermiddagen så höll Piteå modellförarklubb sitt årsmöte. En trevlig tillställning med många ideer och sidospår som alla ledde in till vår gemensamma hobby. Klubben hade vid årsskiftet 69 medlemmar. Störst någonsin.

En dag med flyg

Dagen började med ett stärkande pass med snöslungan på fältet. Här behövde skottas för att kunna flyga. Sen blev det två långa pass med Cub:en. Start och landning och avance i den tjocka vinterluften. Riktigt kul! Väl hemma så testade jag den lilla dubbeldäkcaren Riot. Den var baktung och nästan omöjlig att flyga. Jag bytte motor till en tyngre variant men det gjorde nästan ingen skillnad. Så då häktade jag på bly för att se om kärran överhuvudtaget var flygbar eller ej. Det visade sig i det passet att det var en kul kärra. Måste fundera på hur jag ska göra. Antingen en tyngre motor eller en större och tyngre ack. Annars går kärran inte att flyga. Sen testade jag den lilla Cessna H05 Miniplane RTF 3-kanals kärran. Behövde flyga några pass inför kvällens övningar inne i sporthallen. Det gick superfint. Så till kvällen hade jag laddad ack och flög två pass. Summa sumarum sju pass fly idag med lite olika kärror. Riktigt roligt!

Man städar

Man städar huset. Det behövs verkligen. Med en hund som löser hår så ligger det snart hårtussar överallt. Man dammsuger. Vår dammsugare har en mycket hög volym. Man mår bäst med hörselskydd på. Det finurliga med dessa skydd är att de har inbygd radio. Städningen går som en dans. Rix FM i lurarna och dammet flyger in.
Man vaskar. Passar på att köra några biceps med skurhinken, hehe.
Man skakar mattor. Hundhåret flyger. Dock kan jag hålla med om att det kan se lite märkligt ut med hörserskydd på för att skaka mattor... Smällar man få ta.

Ge blod

Har lämnat blod på morgonen. Ett gott samhälleligt ansvar. Läs mer på geblod.nu

Nationaldag

Samerna firar sin nationaldag idag. Grattis!

image118

Spela

Spela roliga spel på internet och vinn en 42 tums Plasma TV.

Pitemålstungvrickning

I ha åouåijstoij båt'n?

Översättning:
Jag har oöstur båten?

Och med lite mer normalsvenska:
Jag har: kvar att/glömt att, ösa ur båten? Jag ska ösa ur båten.

Eller en variant:
Jag har inte öst ur båten?

Märkligt vad en kort mening kan säga så otroligt mycket.

Våren

I morse kom det. Det första talet om denna vår. De tre sekunder som klockradion var igång så hann jag höra tillräckligt.. "Under tdien kan du rengöra dina sålådor". Nu kommer det. Jakten på våren. Nu kommer det att pratas och ältas i media hur och var och om och när denna vår ska komma. Detta magiska.
Det är vinter nu. Och ska så vara. Länge än! Jag bryr mig inte att det snart är vårsådd i Skåne. Det verkar vara så att man ska ha allt samtidigt. Tussilago och skidåkning. Sommar och vinter. Färskpotatis till jul. Gurka i januari.
Leva vintern! Leve kylan.
Sen kan det vara trevligt med takdropp. Men det tar vi sen. I april!

Omkastat

Eilngt en uneörnskding på ett egnskelt uivtnierset så seplar det Inegn roll i viekln odrnnig bksortnävea i ett ord såtr i, det edna som är vtikigt är att fsötra och ssita bavstoken såtr på rtät patls. Rseetn kan stå hlelur om blluer och man kan ädnå lsäa tetxen uatn porbelm. Dttea broer på att vi itne leäsr vjrae bkosatv för sig, uatn odern som hlehet.

Gnaksa cloot tcyker jag


hits