Kärn eller vind eller vatten?

Debatten kommer med all säkerhet att gå vidare. Ska vi ha kärnkraft eller vindkraft eller vattenkraft. Nu har vi kärnkraft. Men bryter ingen uran. Vad jag förstår är det förbjudet att bryta Uran i Sverige. Så då tar vi den från Australien istället. Så smidigt. Vattenkraften dämmer upp och förstör våra älvar och kvar är då vinden. Vad tycker du? Vad ska vi ha? Ska vi nu ha kärnkraft så är det bara attt bryta uran i Sverige. Det är väl det minsta vi kan göra. Ska vi ha vattenkraft är det bara att dämma upp. Strunta i att det blir torrlagda sjöar en del av året och att fisket påverkas. Smällar man får ta. Och bygg gärna ett vindkraftverk nära mig. De är bara 200 meter höga högst upp i propellern. Fatta att det är fyra kyrktorn på en rätt så normal kyrka...
Jag tar mitt medborgerliga ansvar. Bryt uran på min tomt. Dämm upp min fjällsjö och montera ett tvåhundrameters vindkraftverk på min tomt. Detta är inte mindre än priset för min välfärd. Bygg och bryt. Jag är med. Eller??

Ledigt arbete

Man har påsklov. Eller inte egentligen. Men ledigt i alla fall. Kompledigt och det har inte med musik att göra... Arbete finns i mängd. Jag tänker på filmen som Åke Edström gjorde för rätt så länge sedan om systrarna i Gallejaur. De levde och verkade på ett gammaldags sätt. En replik finns kvar hos mig; Tänk att få stiga upp om morgonen och vet att att det finns hur mycket arbete som helst. Så känner jag mig nu. Det finns hur mycket arbete som helst här hemma och det är bra. Jag väljer att se det så, att det är bra att det finns arbete. Det mår man oftast gott av. Skillnaden från det vanliga jobbet är att jobbet här hemma är mer fysiskt. Det mår jag också gott av. Sover gott och har skön träningsvärk i kroppen. Arbete just nu stavas; ved. Den värmer flera gånger. Varje hantering ger värme. I ett hus eller i en kropp.

Middag

Vi äter middag hos goda vänner. Riktigt trevligt. Det avhandlas oliaka ämnen i olika samtal. Vi, grabbar, hinner med många frågor. Det hadnlar om miljö och vindkraft och ny teknik, fjällresor, och att påskens budskap med påskdagen snart är här. En så bra kväll med god mat, trevliga vänner, god dryck och en härlig efterätt. Det är värt en hel del faktiskt!

Alkoholskador

I nyheterna imorse så hade P1 ett långt reportage om gravida kvinnor som druckit alkohol under sin graviditet baserat på en forskningsrapport där barnet fått bestående skador. Forskare uttalade sig och man hade en intervju med en person vars mamma drack och hur han nu har skador från sin tid i mammas mage. Paraleller drogs även till de som vi idag anser ha någon bokstav eller utvecklingsstörning där man kan misstänka att orsaken till det är att mamman brukat alkohol under sin graviditet. Mörkertalet är stor och osäkert här.
Frågan ställdes givetvis i inslaget "hur mycket kan man dricka utan att det är farligt?" Svaret var ju givet att det finns ingen gräns. Vi vet så mycket om alkoholens skadliga inverknignar och hur utvecklingen av hjärnan påverkas att an ska helt enkelt inte dricka under sin graviditet.
Det intressanta är kanske att den fråga ens ställs. Är det vår egoistiska frihetslängtan som här gör sig gällande. Att inte ens ett barn i magen, en människa i utveckling och växt ska få ha några konsekvenser för mitt liv?
Som jag tidigare skrivit så är kvinnor till 99% klokare än så. Det vet och det känner vad som är rätt.
Att dricka under sin ammning är helt OK numera. Även här är kvinnorna smartare än så. De vet.

Teamblogg

Möjligvis har någon missade den nya teambloggen; Team Leifs Hobby. Där kommer nyheter och händelser att presenteras inom buggyvärlden. Intressant är att kolla på räknaren över unika träffar på den bloggen. I går hade över etthundra personer varit in och läst. Riktigt trevligt.

Dikt

Fick höra en underbar kortdikt idag:

Kom i min famn
vad är ditt namn?
Hurra, hurra, hurra!

Rätt låt

Så var det då klart. Hero med Charlotte Pirelli vann melodifestivalen 2008. Rätt låt på många sätt.
Själv hade jag dock bröderna Rongedahl som favorit som med finess, distans och glädje gjorde ett mycket bra framförande.
Men Hero vann. Jag gillar det distinkta i låten. Ovanligt rena harmonier och en refräng som sätter sig direkt. Givetvis framfört på ett utmärkt sätt av en bra artist. Det är bara att önska lycka till. Så här slutade tävlingen:
1. Charlotte Perrelli ? Hero (224 poäng) 2. Sanna Nielsen ? Empty Room (206 poäng) 3. BWO ? Lay Your Love On Me (158 poäng) 4. Rongedal ? Just A Minute (142 poäng) 5. Linda Bengtzing ? Hur svårt kan det va? (64 poäng) 6. Nordman ? I lågornas sken (48 poäng) 7. Sibel ? That Is Where I?ll Go (39 poäng) 8. Amy Diamond ? Thank You (36 poäng) 9. Christer Sjögren ? I Love Europe (23 poäng) 10. Frida feat. Headline ? Upp o hoppa (6 poäng)

Brons

Blåsmarkaren Johan Westerlund tog ett brons idag i junior-SM i Falun vid den två mil långa tävlingen. Han hade till och med chans på silvret men var tvungen att ge sig på upploppet. Läser dessa uppgifter på Piteå Tidningens webb.
Johan går på skidgymnasiet vid Älvsby folkhögskola och tävlar för Hemmingsmarks IF.
Grattis Johan! Bra kämpat.

Tibet

Det är oroligt i Tibet. Många döda och allmänt stökigt. På denna sida finns senaste nyheter om hur den kinesiska armen dominerar gatorna. I DN finns en artikel att Kina gör allt de kan för att stänga Tibet. Utlandssamtal och webbplatser och nyhetsständningar av CNN censureras eller stängs. Utegångsförbud är infört.

Frihet

Jag tror att det för många idag är svårt att ta emot råd. Den personliga friheten sätts alltid så högt. Ingen ska komma och...Allt ska ifrågasättas och tolkas utifrån mitt eget frihetsbehov och min frihetslängtan. Jag gör väl som jag vill!
Jag tycker att vin till ammande kvinnor kan platsa där. Nu är det OK att dricka sitt vin. Nu har vi upptäckt att det går fint. Så skönt då.  Den föränderliga vetenskapen har nu förändrat sina rekommendationer till något annat. Så att man får det man vill. Så att man får ha kvar sin frihet. Så att inte ens mitt barn ska få styra min alkoholkonsumtion. Och när det nu inte är farligt så behöver jag ju inte avstå. Med gott samvete kan jag ta mina två glas framför TVn medan jag ammar. Oj så skönt. Jag kan leva som vanligt. Barnet behöver inte inskränka min frihet.
Kvinnor är ju oftast klokare än så. De vet. De vet vad som är rätt. Och de vet att det är rätt att avstå och att det får konsekvenser att ha välkomnat, observera inte skaffat, barn till världen. De vet givetvis att de alltid kommer att vara mamma till de barn de burit och ammat. Det får konsekvenser och får ha konsekvenser. Därför kommer de att avstå sina glas den korta tid i livet de ammar. De tar igen det sedan om de vill.
Det tror och hoppas jag på.

Vin till ammande kvinnor

Nu är det helt okej. Ta dina glas vin när du ammar. Nya råd på livsmedelsverkets hemsida ger dig som mamma nu fritt att ta ett glas eller två en till två gånger i veckan. Jag saxar ur DN's webb:
Enligt förslaget till nya kostrekommendationer ska ammande kvinnor kunna dricka ett till två glas vin en till två gånger i veckan.
Hm! Fyra glas i veckan även till ditt barn. Personligen har jag inga problem med att dricka vin. Gott och trevligt men... inte vet jag om jag vill ge mitt barn detsamma? Jag har nog svårt att komma upp i fyra glas på en vecka. Och om detta är en låg gräns vad är då normalt? Hustrun berättar att en normalkonsumtion på en man (eller var det en kvinna?) ligger på 9-14 glas på en vecka. Det är ju för katten 3 liter i veckan! Typ.
Nä, drick din alkohol med glädje men vet att "alkohol är ett utmärkt medel för utvärtes bruk" som någon sagt. Risker finns. Varför utsätta ditt barn för det?

Steve

Gillar du bilder? Då kan jag varmt rekommendera Steve Mccurry. Här finns porträttbilderna man inte trodde fanns eller längtar efter att ta. Mycket nöje!

Träna

Med något som kan liknas vid glädje närmar jag min tränignslokalen. Det var några veckor sen. Ryggskottet har ju ställt till den även på träningsfronten och gjort mig tillfälligt mer otränad. Vilket inte är så svårt...
Visserligen har jag kommit igång med promenerandet men inget mer. Jag tränar en dryg halvtimme, stretchar lite och duschar. Tar inte ut mig alls eftersom jag vill komma igång lite försiktigt och kolla vad som händer. Hur som helst så kännes det bra.
Men någon större glädje känner jag inte. Det kommer nog.

Sen

Ordet sen är ett väl använd och fungerande ord. Sen ska jag göra och sen ska jag fixa. Och sen ska jag se. När videon kom så öppnade sig många möjligheter. Men kunde spela in och se sen. Hade man det minsta samlaranlag så blev de snabbt många videokasetter samlat. Man kunde spela in och se sen. När man ville. Och om man inte hade hunnit se eller bara ville ha kvar en film så tog man efterhand en ny kasett. Att se sen innebar ofta att man aldrig såg. Sen blev aldrig.
Nu finns möjligheten att bränna ned eller spara på hårddisk. För att se sen. Jag undrar hur många osedda filmer det finns i dessa hårddiskar? Som när de är fulla kan brännas ned på en DVD för att se sen. Som aldrig blir.
Det är givetvis friheten som lockar. Att kunna se sen om jag vill när jag har tid etc. Tid och minne för att se sen som inte blir av.
Nu kan man ju se många TV-program på webben. Sen. Efter en halvtimme ligger de ute. Du ha således all möjlighet att se allt sen. Total frihet att se allt du inte sett . Vilket alltså inte blir av. Oftast.
Lockelsen att vilja och ha möjlighet till att ha allt nu har blivit att ha för mycket. Att ha friheten att ha allt nu är att inget ha. Det blir inte värdefullt att kunna ha allt nu. Och det som inte är värdefullt är inget att ha. Allt nu och total frihet är att vara bunden till att aldrig se på något. Eller?

Så ska det låta

Kollar på programmet Så ska det låta. Det blev ett riktigt bra program. En höjdare var det när Sofia och Fredrik från var sitt lag hittade varandra och sjöng tillsammans helt spontant vad man får förmoda. Det är artisteri, spontanitet och klass. De flesta som deltar i melodifestivalen platsar inte in i det gänget. Men så så handlar ju den festivalen om allt annat än musik. Det var länge sen jag hörde och såg en rubrik som handlade om själva musiken och innehållet i den. Därför är det så befriande att lyssna till duktigt folk som verkligen kan hantera sin röst och har en naturlig utstrålning och sångglädje.
De flesta TV-apparater har dåligt ljud. Så jag har inhandlat ett mycket enkelt men betydligt bättre ljud till apparaten. En enkel basreflexlåda och två diskanter. Vilken skillnad. Jag tror att man egentligen satsar rätt mycket på att få bra ljud från olika musikprogram så det finns där bara man kan få fram det. Det höjer onekligen upplevelsen med ett bra ljud.

Fläng

Dagen startade med dagens promenad efter en liten sovmorgon. Idag blir det till att flänga runt lite. Först Skellefteå, sen Hortlax, sen hem och till sist ikväll Antnäs. Det är jobbet som kallar. Och då får man känna sig kallad vare sig man vill eller inte.

Fort

Det är märkligt vad fort en vecka kan gå. En kompledig sportlovsvecka bara flyger fram. Det blev Äntligen måndag lite för fort faktiskt. Det är OK. Det är OK att ha ett jobb att komma till och dessutom ett jobb som man trivs med.
Det är alltid rivstarter om måndagarna. Jag brukar tänka att om jag överlever måndag förmiddag så klarar jag hela veckan med glans. Riktigt så allvarligt är det nog inte men det ligger något i det.
Sen så har jag haft öppet som vanligt i min shop. Fick besök av
Team Leif Hobbys nye teamförare Anders. Läs mer om honom på adressen innan. Det blir en klar förstårkning i temaet. Anders har en otrolig rutin och vet vad han pratar om.
Sen så noterar jag att Luleå förlorade i hockey. Igen. Det blir kvalserien med all säkerhet. De är nog inte bättre helt enkelt.

Stilla kväll

Det är en stilla kväll framför dator och TV. Festival och så... Några SMS till vänner i förskingringen. En del berusade, en del på tåget. Vänner på väg. Till krog eller familj. Det är gott att ha det stilla någon gång. MSN:ar med kamraten i Norge.. Han har det bra. Vi planerar för framtiden. Vad gör du?

Det låta

Kollar på reprisen på Så ska det låta. Trevligt program som vanligt.
Snyggast;
Sonja
Coolast; Stefan. Han som avslutar sina konserter med; Vi ses nästa gång. Riktigt fyndigt och helt sant.
Roligast; Peter.
Som egen reflektion brukar det bli; Vad det finns många låtar som man inte kan...

hits