Alkoholskador

I nyheterna imorse så hade P1 ett långt reportage om gravida kvinnor som druckit alkohol under sin graviditet baserat på en forskningsrapport där barnet fått bestående skador. Forskare uttalade sig och man hade en intervju med en person vars mamma drack och hur han nu har skador från sin tid i mammas mage. Paraleller drogs även till de som vi idag anser ha någon bokstav eller utvecklingsstörning där man kan misstänka att orsaken till det är att mamman brukat alkohol under sin graviditet. Mörkertalet är stor och osäkert här.
Frågan ställdes givetvis i inslaget "hur mycket kan man dricka utan att det är farligt?" Svaret var ju givet att det finns ingen gräns. Vi vet så mycket om alkoholens skadliga inverknignar och hur utvecklingen av hjärnan påverkas att an ska helt enkelt inte dricka under sin graviditet.
Det intressanta är kanske att den fråga ens ställs. Är det vår egoistiska frihetslängtan som här gör sig gällande. Att inte ens ett barn i magen, en människa i utveckling och växt ska få ha några konsekvenser för mitt liv?
Som jag tidigare skrivit så är kvinnor till 99% klokare än så. Det vet och det känner vad som är rätt.
Att dricka under sin ammning är helt OK numera. Även här är kvinnorna smartare än så. De vet.

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits