Åka

Åker bort en dryg vecka. För att ladda, jobba och vandra. I nämnd ordning. Det ska bli skönt att få göra något annat i en annan miljö.

Annan vy

Jag gör gärna reklam för en annorlunda och läcker fotoidé. Med helt andra vyer för bildtittande så presenteras verkligheten på ett nytt och spänannde sätt. Kolla här.

Trevlig kväll

Har en riktigt trevlig kväll med kamraten! Tack!
Vi kollar på You tube med paramotorfilmer och drömmer om ett eget fält.

Dödligt vapen

Ser delar av Dödligt vapen. Nr två tror jag att det var. Den har sina poänger men är ju i sin genre rätt förutsägbar. Hjälten skjuter två skott och träffat givetvis dödande och skurkarna skjuter många skott och missar. Hur många sådana scener har man sett egentligen?

Eldräv

Har slutat fungera att skriva inlägg på min blogg med IE. Kan ha något att göra med den nya routern men jag tvivlar... Supporten säger att det kan ha att göra med mina sekretessinställningar: "Har du höjt sekretessnivåen i din webbläsare?"
Nope, det har jag inte, Så då installerade jag en liten räv. Firefox som webbläsare och vips så fungerade allt igen.

Besökt den stora staden. Leverarat 480 kilo "frag" på skroten och fick drygt 300:- för det. De handlades snabbt upp på flaskaffär'n. Lite bankärenden hann jag oxå med. Blir aldrig långvariga de där stadsbesöken.

Kort em

Får helt plötsligt en halv eftermiddag i ledighet hemma. Gräset behöver klippas, ja det handlar mer om avverkning så jag ledar fram klipparen, bensin och hörselskydden med radio. Blint letar jag efter ett hyfsat program. Hittar P1 och Annika Lanz. Skruvar snabb förbi. Gör hon annat än att skratta? Åt vad och vem är oklart... Nä, det är bara dåligt. Pontus Enhörning råkar komma i luren. Samma där. Han sammetslena röst rymmer mycket annat som är dåligt. Närmast elak tycker jag att han är mot de männiksor han möter. OK, jag köper att detta var två fördomar men det är min begränsade bild av dessa två.
Hittar sedan
P3 Rond. Med Amanda Rydman. Hon gillar jag. Prgammet handlar om viktoperationer, Facebook och bidragsfusk. Intressant och proffsigt förmedlat. När sedan programmet spelar Miss Li i duett med Lasse Winnerbäck är jag fast. Klippningen gick bra. Tack för ett bra program.


Beröm

Min fru har kollat lite i min blogg. "Du skriver bra" säger hon. Det är det bästa betyg man kan få, även om jag inte håller med själv. Helt...

Slut i rutan

Äntligen så är långköraren 24 slut. Det för övrigt enda program jag ser på TV. Typ. Tror att jag bara missat ett avsnitt. Så nu är frågan... blir det en sjunde säsong? Jag gissar att det blir så. Kom ihåg var du läste det först! Och Jack lever ju ännu, även om det är med viss tvekan. Det ska ju vara en cliffhanger som lockar att följa med i nästa omgång. Allt kan ju alltid hända och det är ju därför såna här serier aldrig tar slut. Snart väntar vi väl på Die hard 37 eller ngt sådant. Eller var det 4.0 jag såg i somras...

Kabel

En kabel är en kabel är en kabel... Har länge kämpar med att lita och förlita på det trådlösa nätverket inifrån huset ut till shopens två datorer. Det har fungerat OK men inte alltid varit så säkert samt att det har slutat fungera sådär bara helt plötsligt. Regn och snö har kraftigt och oväntat påverkat signalstyrkan. Så nu har nätverket kabelifierats.
50 meter kabel några modularkontakter och en "råjter" senare så fungerar det alldeles utmärkt.

Bloggkollega

Kollegan skriver HÄR direkt från sin resa till Auschwiz.

Bilder buggy

Har lagt ut ett antal bilder från gårdagens buggytävling på PMFK. Kolla HÄR

Lång dag

Dagen inleddes med kraftigt regn. Under tiden höll jag till i garaget mekandes med min "nya" Opel omega. Det visade sig vara mer fel än jag först anat. Bytte bränslepump, bytte en trasig slang till servopumpen och hittade till slut även en läcka i kylsystemet. Två resor till Hortlax blev det även för att köpa olja gånger två. Nu verkar den vara OK hoppas jag. Två kunder hann jag även med under em. Sedan bar det av till stan med ett kort stopp för att skicka ett paket till Umeå RC. Bra med samarbete. Stan hägrade sedan. Insättning av pengar samt inköp av buntband och en router. Besök hos propellerpelle för arbete med min paramotor innehållande bl a fastsättning av nödskärm. Vi skulle även tejpa in siffror i min skärm men då åkte vi till Långnäs för att få mer plats. Snabbt hem för att ta emot fyra kunder tot, hinna äta en sen middag och sedan fixa lite med annat pappersjobb i företaget och sedan packa alla grejer för morgondagens buggytävling i Öjebyn.
Pust!

2,4 gigahertz

Nu dyker det första synliga tecknet upp på att det är viktigt att använda godkända grejer inom modellflyget. Det är kommande helgs aircombattävling i Säter som uppmärksammar de tävlande enligt följande:
"Vi vill också göra er alla uppmärksamma på att vi inte tillåter 2,4GHz anläggningar utan rätt godkännandemärkning på vårt fält."
Man hänvisar till SMFFs sida
HÄR som upplyser att en del importerade anläggningar inte håller måttet för bruk inom EU.

Jobb

En lång hektiskt sommar är över. Semestern är slut och imorgon börjar jobbet om. Det känns sådär... Vet att det är så mycket som ska göras och hinnas med även där. Det får gå. Det måste gå. Omställning är det hur som helst. Samtidigt är jag givetvis glad att ha ett jobb att gå till. Det är inte alla förunnat. Det är bara det att min fritid är ofta så fylld med allt annat än traditionellt jobb. Jag har givetvis inte hunnit med allt jag föresatt mig att hinna under semestern. När hann man förresten det? Men en del är gjort och det känns bra. Nu stannar ju livet inte upp för att man börjar om att jobba. Dock så krymper tiden och kraften till engagemang hemma.

Aircombat

Tävlat i aircombat idag i Skellefteå. Nio startande med två besökande söderifrån, Örebro respektive Säter. Trevligt! Jag kom på sjätteplats. Nöjd med min insats trots allt. Hade bara 4 poäng upp till femte platsen.

Snabba ryck

Blott två dagar senare har sonen en för honom ny bil. Två dagar efter älgkollisionen så hittar han en bil på blocket. En Audi 100 2,3 C4 -91. Hade gått 24 000 och var i "bruksskick". Men till helt rätt pris. I Gällivare... Vi ringde och bestämde att vi skulle komma. Snabb middag och väl framme efter ett antal renar på vägen så visade sig bilen vara bra. Inte ny givetvis men helg OK. Klimatanläggning som fungerade, farthållare, OK däck och mycket som var bytt. Så vi slog till direkt. Sonen passade på att häla på en kompis i Gällivare en stund och själv drog jag söderut kryssandes mellan älgar och renar. Väl hemma vid 2-tiden så hade sonen ca en timme kvar. En nätt tripp på 62 mil en fredagskväll - sämre kan man ha det...
Knappt hade jag stängt ögonen och sonen kommit hem förrän frun i huset steg upp vid 04.00. Loppis hägrade...men det är en annan historia.

Nedan ser du den "nya" bilen och det gamla älgskadade i bakgrunden.
image81

Älg

Sonen har kört på en älg. Det blev en rejäl smäll. Bilen kvaddad. Hugaligen! Det hände igår kväll vid midnatt. Som tur var kom det en ambulans nästan direkt efter som var på väg hem till Arjeplog. Nu fick de vända om till Piteå älvdals sjukhus med två tonåringar med små skärskador på händerna.
Jag har sett bilen idag. Delar av taket intryckt och framrutnan i småbitar. Ena backspegeln borta och bara en liten buckla på huven. Det var en tre år gammal älgtjur som hade oläpligheten att springa upp framför bilen. Som tur var körde han bara 70-80 på denna 90-väg. Allt gick bra med personerna men dåligt för älgen och bilen.

24

Man kan ibland tillåta sig att bli irriterad över småsaker. Jag ser nästan bara ett program på TV  per vecka och det är serien 24 som jag försöker följa. I stort sett hälften av kvällens program var inte textat. Och att uppfatta alla nyanser och tekniska detaljer är inte helt lätt när Jack och vice presidenten väser fram sina repliker.
Visst, TV4 bad om ursäkt både muntligt och med text i rutan... men ändå.

Varmt

Värmen har kommit tilbaka. Skönt med AC i shopen när det är folk på besök. Åker bort några dagar för vila och att ta vara på sista semesterveckan. Det känns bra. Att släppa allt för en stund.

NM i buggy

NM:et är avgjort. Reslutat hittar du här. Pallen ser ut så här:
1. Joseph Quagrain
2. Christoffer Svensson
3. Robert Gustafsson

Teamföraren Micke började tävlingen i bästa stil men körde lite sämre ju längre den led. Ett stötdämparhaveri satte punkt för vidare avancemang och han slutat runt 50:e plats. Bra kämpat bland 120 deltagare från Norden.

Nordiska mästerskapen i buggy

Just nu pågår NM i Skarpnäck. Aktuell ställning kan läsas på minioffroad. Teamföraren Micke lyckades bra igår men något sämre idag. Kul att följa utvecklingen via SMS.

Böter för finsk röd diesel

Jag har blivit bötfälld för att ha handlat en vara i Finland och använd den där. Helt ovetandes! Man kan alltid säga att man ska ta rätt på saker och ting innan man handlar men?

Jag och frun tänkte göra en kort semesterdag i Haparanda. Lite IKEA, lite affärer, lite god mat och lite finsk diesel. När vi ändå var på plats.

Vi var lite tidiga så vi åkte över direkt och började tanka lite. Jag hade några dunkar med mig som jag fyllde. Totalt blev det 113 liter om jag minns rätt. Just när jag tankat färdigt och står där med tankpistolen i handen glider tullbilen upp vid sidan? Börjar ana oråd?

?Du får bara ha 60 liter i bilen? säger de två damerna på knagglig svenska. ?Då slipper du böter?, meddelar de vidare. Korrekt och vant men ändå?tydligt. Jag har fyra dunkar så vi förhandlar om att jag ska lämna en dunk eller kanister som de påstår att det heter i Soumi.

Nästa fråga lyder; ha du tankat bilen också? Eftersom de gled upp vid min sida så påpassligt så gissar jag att de bevakat mina förehavanden så jag väljer en helt ärlig linje. Ja, jag har tankar ca 40 liter. ?Då blir det pöter på det?.? Va? Låter jag förmedla. ?Du får inte tjöra med denna i Finland, ? får jag veta.

Vi åker till tullstationen och det blir 90 minuters väntan med ifyllande av blanketter där de två damerna både ursäktar sig och skrattar tillsammans. Jag skrattar inte. Jag förstår inte språket och jag skrattar inte på finska? Men jag får en kopp kaffe i 89:e minuten av en annan tulltjänsteman. Tack! De dagsböter jag får för att ha handlat en vara i Finland och använd den där lyder på 230. Euro. Sen låter kaffetulltjänstemannen meddela att Finlands biltillsyningsenhet eller vad det nu heter eller ska heta ?brukar? skicka en faktura på 500 euro? Jag dånar. 730 euro tot. För att ovetandes ha köpt en vara i Finland, planerat att vara där 15 minuter och köra en kilometer.

Resten av dagen går i moll. Vi följer pliktskyldigast pilarna på IKEA runt och handlar minimalt. Bara tanken att tullen tog över en hälften av min månadslön av skattade pengar gör att det blev den dyraste soppa jag köpt.

Tullen tog taberas.

Ridå.


hits